ایمنی در کار با دستگاه های لیزر :
ایمنی مهمترین جنبه کاری صحیح لیزر یا دیگر دستگاه های نوری است.
چرا که هر جا که لیزر مورد استفاده است، همواره خطر ناشی از آن متوجه بیمار، جراح و پرسنل اتاق عمل میباشد.
در عرصه بیماران سرپایی، ایمنی لیزر به طور کلی توسط سازندگان دستگاه، بورد صدور پروانه پزشکی یا دیگر مراجع قانونگذار تعیین نمیشود.
بنابراین، قابل اهمیت است که کاربر لیزر متوجه خطرات ناشی از استفاده از لیزر باشد و سپس یک سری استانداردهای مناسب را برای اطمینان از ایمنترین روش ممکن استفاده از دستگاه فراهم نماید.
آموزش
استفاده ایمن از هر نوع لیزر با آشناسازی و آموزش مناسب درباره اندیکاسیونها و استفاده هر دستگاه آغاز می شود. بدین ترتیب مهارت لازم که خود همزمان موجب ایمنی حداکثری در بکارگیری هر کدام از دستگاهها می گردد، به دست می آید.
علامتگذاری
بزرگترین خطر به هنگام کاربری لیزر، آسیب به چشم است. برای پیشگیری از آسیب به چشم، میبایست علامت مناسب بر روی در اتاق عمل نصب شود که بیانگر ماهیت لیزر مورد استفاده، طول موج و انرژی آن باشد. به علاوه، همواره باید یک جفت عینک محافظ مناسب با دستگاه مورد استفاده برای مواقع ورود اضطراری بیرون در ورودی و بر روی آن قرار داده شود.
جهت ایمنی در کار با دستگاه های لیزر, بایستی درب اتاق عمل لیزر قفل باشد و در صورت امکان تمام پنجرههای خارجی بسته و پوشیده شده باشد. آینههای موجود در اتاق نیز باید توسط پارچهای هنگام لیزر درمانی پوشیده شوند.
در داخل اتاق عمل نیز بایستی توجهات لازم برای محافظت از چشمهـا به عمل آیـد. در صورت عدم محافظت مناسب، قرنیه چشم بر اثر نور مستقیم یا منعکس شـده از لیزر دی اکسیـد کربن و Erbium:YAG دچار آسیبدیدگی میشود. بر اثر لیزرهای قابل رؤیت یا نزدیک مادون قرمز، جراحت شدیدتری بر شبکیه وارد میشود.
محافظت از چشم
برای جراحان و کارکنان اتاق عمل لیزر، عینکهای محافظ پوشیده شده با لایهای مناسب برای طیف لیزر مورد استفاده در آن محل پیش بینی میشود.
برای اطمینان از درستی نوع محافظ چشم مورد استفاده، سازندگان آنها اطلاعات مربوط به طول موجهای نوری مربوطه (که این وسایل برای محافظت از آنها فراهم شدهاند) و میزان محافظت بر حسب OD یا شدت نور را بر روی دسته عینک یا بر روی چشم بند محافظ درج میکنند.
توصیه فعلی برای ایمنی در کار با دستگاه های لیزر، استفاده از محافظ چشم با حداقل یک OD برابر ۴٫۰ میباشد.
آتش
بیشتر لیزرهای پزشکی که در درمان بیماریهای پوستی به کار برده میشوند، خطری را که دستگاههای قدیمیتر، نظیر لیزر دیاکسید کربن ساطعکننده مستمر در شعلهورسازی داشتهاند را شامل نمیشوند.
علیرغم این امر، کماکان در کار با دستگاه های لیزر توصیه میشود که هر گونه ماده آتشزا شامل پاککنندههای استون، محلولهای پرپ حاوی الکل یا گازهای بیهوشی از اتاق عمل لیزر به دور باشند.
با پیروی از این دستورالعملهای ساده استفاده از مهارت و عقل سلیم، خطر استفاده از لیزر نبایستی بیشتر از خطرات دستگاههای غیرلیزر، سنتی، قدیمی برای انجام همان پروسیجرها باشد.